Med tanke på miljön

Vår vision – Europas grönaste flygplats!

Vi arbetar stenhårt varje dag med att minska vår påverkan på vår gemensamma miljö. Genom att vara en aktiv och drivande aktör tillsammans med våra partners, leverantörer och medarbetare söker vi ständigt nya vägar att bli ännu bättre i vårt miljöarbete. I Sverige ligger vi redan långt fram jämfört med många andra länders flygplatser men vi ger oss inte förrän vi nått vårt mål – att bli Europas grönaste flygplats.

Med en ISO 14001 certifiering sedan 2013 som bas arbetar vi på Växjö Småland Airport ständigt med att förbättra vårt miljöarbete. Vi siktar på att vara en aktiv och drivande part i olika projekt för att förbereda flygplatsen för morgondagens flyg oavsett om det gäller el, biobränsle eller andra förnyelsebara drivmedel.

Växjö Småland Airport har ett levande miljöprogram som bland annat innebär att provtagning sker regelbundet på dagvatten som släpps ut i naturen. Vidare pågår ett ständigt förbättringsarbete gällande sopsortering för att ytterligare minska flygplatsens miljöpåverkan.

Miljöarbetet på Växjö Småland Airport anser vi inte bara handlar om flygets energiåtgång utan vi ser oss även som en samarbetspartner för att möjliggöra lösningar till både egen och närliggande områdes verksamheters krav/efterfrågan på förnyelsebar energi, därför pågår fokuserade projekt så som tex. solcellsspark för att se vilka möjligheter och samarbete flygplatsen kan erbjuda på detta område.

Vad kan du som resenär göra redan i dagsläget:

 1. Klimatkompensation i din biljett: De flesta klimatkompenserar din biljett utan att du behöver göra något extra. Vill du göra ytterligare lite finns det flera som erbjuder även det. På BRA kan du boka BRA Miljö Class som då inkluderar fossilfritt biobränsle.
 1. Swisha för resor med biobränsle med Fly Green Fund Reducera dina flygresors koldioxidutsläpp – Fly Green FundDu kan swisha hur mycket eller lite pengar du vill. Allt går till att utveckla marknaden för bioflygbränsle – 75% går till köp av bioflygbränsle och 25% går till projekt och initiativ som bidrar till tillverkning av bioflygbränsle i Norden. Swishar gör du på 123 131 41 37.
 1. Flyg med bra flygbolag: Läs på om bolaget du funderar på att boka en resa med. Vad gör de för miljön och hur arbetar de mot minskade utsläpp? BRA klimatkompenserar t.ex. alla sina flygningar per automatik.
 1. Sist, men inte minst: flyg från en grön flygplats! Växjö Småland Airport är miljöcertifierade enligt ISO 14001 sedan 2013. Vi har en helt fossilfri fordonspark och storsatsar inom flera projekt för flygbiobränsle.

Växjö Småland Airport Miljöpolicy

Projekt

 • Laddstolpar Milepost
 • Vätgasprojekt ”BSR HyAirport, ”2024-2026,
 • Solcellspark
 • PFAS (växtbaserat system) utredning/renings-projekt.

 

Löpande miljöarbete

 • ISO 14001 (miljöcertifiering sedan 2013), krav på system och rapportering (Revisionsprogram ledningens genomgång miljö, miljömål med tillhörande uppföljning m.m.)
 • Omfattande vattenprovsprogram (15 provpunkter flera ggr per år) bland annat PFAS och kväve sedan 2014
 • Miljötillstånd krav och årlig rapportering till myndigheterna
  Utsläpp (vatten luft m.m)
  Energiförbrukning
  Vattenförbrukning
  Glykol ut/in (tex. miljöbil)
 • Lagövervakning (samarbete med Notisum), kommande CSRD krav m.m
 • Avfallssortering (inklusive kommande matavfallshanteringen)
 • Verksamhetskontroll (uppföljning av kemikalier, kontroll av ”katastrofförhindrande åtgärder” m.m)
 • Organisationer/samarbete:
  Grön flygplats (SRF miljönätverk)
  Mörrumsåns vattenråd
  Handelskammarens hållbarhetsnätverk, senaste projektet skogsnäringens värdekedja
  Sustainable Småland

Vid miljöfrågor, vänligen kontakta Morgan Tuvgren Fors