Flyg idag och även imorgon

2019-05-22

Flygskam och klimatångest. Debatten om flygets inverkan på miljön ser vi överallt och visst är det svårt att sortera tankarna ibland? För samtidigt som vi vill vara snälla mot klimatet så vill vi också åka på familjesemestern till Grekland eller hälsa på vännen som bor i Amsterdam. Så hur ska vi tillsammans säkerställa att vi med gott samvete kan flyga både idag och imorgon?

Europas grönaste flyglats – går det?

Vi på Växjö Småland Airport jobbar hela tiden för att nå vår vision om att bli Europas grönaste flygplats. Vi vet att vi arbetar mitt bland flygplanen, som idag representerar en stor del av våra utsläpp. En utveckling behövs och vi är med och driver den.

Först har det varit viktigt för oss att göra rent i eget hus. Vi kan stoltsera med en 100% fossilfri fordonspark och är engagerade i flera projekt för ökat flygbiobränsle. Ingen kan göra allt själv men vi kan göra mycket.

Från flis till flygplan i Småland

Ett av projekten för ökat flygbiobränsle kallas Från flis till flygplan. Målet är att se om vi kan nyttja restprodukter från skogsindustrin för att skapa bättre bränsle. I projektet samarbetar vi med flera parter, bl.a. Södra, KLM och Växjö kommun. Läs mer om projektet här!

Vi är också medlemmar i Fly Green Fund som är en ekonomisk förening, utan vinstintresse, som ger företag och privatpersoner möjlighet att reducera sitt klimatavtryck vid flygresor genom biobränsle. Målet är att öka efterfrågan och få igång storskalig lokal produktion av bioflygbränsle i Norden.

Pionjärer

Vi är stolta över vårt samarbete med BRA som gör majoriteten av inrikesflygen från Växjö. De som gör gott ska lyftas fram och premieras. BRA är ett av få bolag som testar den nya tekniken i verkligheten. Nyligen gjorde man en flygning mellan Halmstad och Stockholm med 46% mindre utsläpp. Läs mer om “The perfect flight” och vad BRA gör här.

Vad kan vi göra tillsammans?

Vi tror inte att vi ska sluta flyga. Vi menar däremot att utsläppen ska minska och där kan vi alla bidra. Du kan välja att flyga med de flygbolag som aktivt arbetar med biobränsle eller klimatkompensera när du köper din biljett. Här hittar du tips på hur du kan göra. På så vis bidrar du som privatperson till utvecklingen av flybiobränsle.

De senaste 50 åren har koldioxidutsläppen per passagerarkilometer minskat med 70%. Den utvecklingen ska fortsätta och gå ännu snabbare. Det är just det som gör att vi kommer att kunna flyga idag och med gott samvete även imorgon.

Tack för allt du gör!

Psst! Är du nyfiken på mer information och statistik om flygresor. Spana in smartflyg.se!