Mallorca | Spanien

  • Flygbolag TUI
  • Flygtid 3 timmar 10 minuter
  • Avgång Lördagar
  • Säsong maj - oktober 2023

Svenskarnas favorit sedan 50-talet

Strax öster om Iberiska halvön hittar vi det världsberömda semesterparadiset Mallorca. I över 50 år har turister vallfärdat till denna spanska Medelhavsö för att njuta av värme, kultur och storslagen natur.

Palma de Mallorca är öns största stad och brukar till och med sägas vara huvudstad. Här finns ett stort utbud av modebutiker, smala gränder och alldeles runt hörnet väntar Palmabukten som bjuder in till sol och bad. Mallorca har knappt 900 000 invånare och hälften bor i Palma. Letar man efter storstadsmiljö med ett pulserande nattliv är Palma ett ypperligt resmål. För dig som föredrar en mindre ort har Mallorca ett stort antal resmål att välja bland. Alcúdia är ett kärt resmål för barnfamiljer medan de som söker en lugn miljö bortanför turiststråken ofta söker sig till Mallorcas sydöstra kust. Andra populära platser på ön är Puerto de Sóller med sin charmiga spårvagn och småstadsidyllen Cala Millor. På Mallorca finns resmål för alla smaker, oavsett vilken miljö man är ute efter.

Palmer och tapasbarer
Den gemensamma nämnaren för de flesta besökare är nog ändå möjligheterna till avkoppling. På Mallorca finns milslånga sandstränder och orörda badvikar som alla flyter samman med det turkosa havet. Längs strandpromenaderna ligger restaurangerna tätt och palmerna ger skön skugga åt hungriga besökare. Runt varje knut slår dofterna från tapasbarerna emot en och vart man än vänder blicken finns havet som ramar in tillvaron.

Men Mallorca har så mycket mer än sol och bad att erbjuda. Precis som det finns resmål som passar alla finns det också aktiviteter och utflyktsmål som passar alla. Med alltifrån vandringsleder och bergsklättring till vingårdar och historiska platser är det inte svårt att fördriva tiden här. Och när energin börjar ta slut finns det ett oändligt antal restauranger där du kan återhämta dig och njuta av den mallorkinska matkulturen.

Vandring
Vandring är kanske inte det första man tänker på när man tänker på Mallorca, men faktum är att ön har flera mil vandringsleder. Det finns allt från den vackra leden GR 221 som är 15 mil lång till kortare turer där man vandrar fram och tillbaka över dagen. Exempel på sådana vandringar är att traska upp till kapellet Puig de Maria (3 km) och Cala Bóquer (6 km) där man brukar se gott om getter och fåglar på vägen.

Bergsbyar och djurparker
Det är inte för inte som Mallorca har miljontals besökare varje år, och det är föga förvånande att många av dem är turister som återkommer år efter år. Vissa vill se mer av Mallorcas spännande historia, medan andra återkommer för att åter få uppleva lugnet och värmen.

Det är enkelt att ta sig runt på Mallorca och att se den storslagna naturen och de små bergsbyarna är en trevlig aktivitet när du vill göra något annat än sola och bada. Den mest kända bergsbyn heter Deiá och ligger sagolikt vackert omgiven av Tramuntanabergen. Den kanske finaste byn på Mallorca är Fornalutx, här sitter man gärna på en uteservering på torget och bara njuter.

För barnfamiljerna finns flera stora vattenland och djurparker att besöka. Men även om det finns mycket att se och göra på Mallorca är det helt okej att spendera dagarna i skuggan av pinjeträden med en god bok och bara njuta av tillvaron.

ref: mallorcaspanien.se

  • Arrangör